Бури и валежи, обявен е оранжев код за Смолян

Бури и валежи, обявен е оранжев код за Смолян

Опасно време в цялата страна ни очаква в сряда. Оранжев код за обилни валежи с гръмотевици е обявен в 7 области, а жълт – за останалите 21 области от страната за 10 юли, сочи справка в сайта на НИМХ.

Предупреждението за оранжев код важи за областите: Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна. В тези райони ще има валежи и гръмотевични бури, по-интензивни в следобедните часове и през нощта срещу четвъртък. Очаква се до четвъртък сутринта на места количествата на валежа да достигнат 40 – 80 л/кв.м., възможни са наводнения на имоти и в транспортната мрежа.

Също така са възможни и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Поради опасното време е възможна частична евакуация. Шофьорите трябва да внимават заради опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

24-часово наблюдение на реки и язовири и критични точки е въведено на територията на област Смолян, заради предупрежденията за интензивни валежи през следващото денонощие, съобщи зам.-областният управител Адриан Петров. На този етап няма повод за притеснения, като валежите през последните дни не са били сериозни. „Дежурният на Областна администрация-Смолян, е в постоянна връзка с администрациите на десетте общини в региона. Наблюдават се денонощно реките и язовирите“, коментира Петров. От Регионалната служба за „Пожарна безопасност и защита на населението“, също са създали необходимата организация, за да могат да реагират при необходимост.

Жълт код пък е обявен а областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София – област, София – град, Перник и Кюстендил.

В тях ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Очакваните количества дъжд са между 15 и 30 л/кв.м., на отделни места до 30 – 40 л/кв.м. Поради опасността от обилни валежи има възможност за локални наводнения и прекъсване на дейности на открито. Шофьорите трябва да внимават заради опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

По-голяма е вероятността за гръмотевични бури и градушки в Южна България. Вятърът ще е предимно умерен от северозапад и с него ще прониква хладен въздух. Температурите ще се понижат и максималние ще са между 21 и 26 градуса, по-високи в крайните югозападни райони. Атмосферното налягане ще е малко по-ниско от средното за месеца и още малко ще се понижи.

Над Черноморието

сутринта валежите ще спрат и до обяд ще има временни разкъсвания на облачността. След обяд отново ще завали и с прекъсвания ще продължи да вали и през нощта срещу четвъртък. Вятърът ще е предимно умерен от север-северозапад, след обяд временно ще се обърне от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 23 и 36 градуса, колкото ще е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините

ще е облачно и дъждовно, на места ще се развият и гръмотевични бури. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, по високите открити части – силен до бурен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19 градуса, на 2000 метра – 12 градуса, по-ниски в Стара планина.

В четвъртък ще бъде ветровито и сравнително хладно. Ще има променлива облачност, по-значителна преди обяд над източните, а след обяд – над планинските райони, но само на отделни места ще превали дъжд. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22 и 27 градуса. В петък ще е с променлива облачност, почти без валежи, вятърът ще отслабне. В събота вятърът временно ще се ориентира от юг и температурите слабо ще се повишат, но по-късно през деня на места, главно в Рило-Родопската област, отново ще има краткотрайни валежи.

Вирни се горе