"Британският щам" е втора мутация на COVID-19 с по-лесно разпространение

"Британският щам" е втора мутация на COVID-19 с по-лесно разпространение

Новият щам на COVID-19 е идентифициран през октомври, но пробата от пациент е взета през септември. До началото на декември става ясно, че той е засегнал доста хора в южната и източна част на Великобритания – повече от 1100. Това заяви в студиото на БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ появата на мутации е естествен еволюционен процес при вирусите, включително и за коронавирусите, при които обаче до този момент се наблюдава много по-нисък темп на промяна. В това е изненадата за учените.

“Британският щам” е втората мутация, при която е установено по-лесно разпространяване на вируса, но засега тя не е свързана с по-тежка клинична картина при заразяване.

“Това, че някакъв вирус се разпространява по-лесно, по никакъв начин не означава, че е по-смъртоносен или причинява по-тежка клиника”, подчерта проф. Александрова. Ако клиничната картина беше по-тежка, заболеваемостта – по-дълга, а смъртността – по-висока, това вече щеше да е ясно вече, категорична беше тя.

За да се разбере какво ще е взаимодействието с неутрализиращите тела и ваксините, ще трябва да се експериментира в лабораторни условия, посочи вирусологът. “Вече чухме, че с едната от новите ваксини няма да има проблеми, но категорично това изисква нови изследвания.”

По думите ѝ “Засега има повод да бъдем много внимателни, много предпазливи, но в никакъв случай няма повод за паника и за излишна тревога”.

В студиото на БТВ доц Нина Янчева от катедрата по инфекциозни болести към МУ, обясни, че Великобритания е една от страните, в които се правят най-много анализи за търсене на мутации, но въпреки това те обхващат между 5 и 10% от всички проби.

Засега данните показват, че новата мутация засяга преди всичко млади хода, но не се наблюдава по-тежко протичане на болестта. С 0.4 се увеличава репродуктивното число на разпространение при новия щам. Мутацията обхваща между 21 и 29 бази на шипчето на вируса, с което той се захваща, но това не води до обезсмисляне на ваксината.

Нина Янчева вижда взимане на по-бързи и агресивни мерки, за да се ограничи предполагаема опасност, което е крачка напред спрямо реакциите през пролетта.

Вирни се горе