Боя за коса причинява рак!

Боя за коса причинява рак!

Багрилото е внос от Италия, разпространено е и у нас

Италианска боя и шампоани оцветители за коса могат да причинят рак, сочи становище на експерти към системата за сътрудничество при защита на потребителите към Европейската комисия. По тази причина предстои тяхното незабавно изтегляне от магазините от ЕС.Продукти на въпросната фирма Renee Blanche присъстват в каталозите на някои от родните сайтове, които снабдяват наши фризьорски салони, съобщава „Телеграф“.

Рискът при използването на въпросната боя идва от известните полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които са опасни за здравето на хората.те предизвикват редица увреждания на органи като черния дроб, бъбреците, белите дробове и репродуктивната система, показват световните изследвания.

Според експерти тепърва трябва да се провери кои точно от сериите на боята са установени като рискови за здравето. Те ще трябва да бъдат изтеглени от родния пазар, ако са внесени през последните месеци. От Комисията за защита на потребителите обясняват, че в момента очакват бюлетина с опасни стоки в ЕС и щом го получат, ще предадат сигнала за боите на Министерството на здравеопазването. От там ще се задейства механизъм по проверка и отстраняване на опасните стоки от родния пазар. /БЛИЦ

Вирни се горе