Борят катастрофите с операция „24 часа контрол на скоростта”

Борят катастрофите с операция „24 часа контрол на скоростта”

Планирана е специализирана полицейска операция „24 часа контрол на скоростта", съобщават от Главна дирекция „Национална полиция". Тя ще се проведе от 6.00 часа на 11 март до 6.00 часа на 12 март на територията на цялата страна.

От полицията уточняват, че акцията е във връзка с поетите ангажименти за участие на страната ни в инициативите, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция (TISPOL).

Униформените ще осъществяват контрол върху скоростта на автомобилите в населените места, по главните пътища и магистралите, както и по третокласната пътна мрежа.

Органите на реда коментират, че нарушенията с превишаване на разрешената скорост за движение са често срещани във всички европейски държави. Те са признати като най-сериозната причина за тежки пътнотранспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа.

У нас също голям процент от сериозните пътни инциденти, с жертви и пострадали, са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост. Статистиката сочи, че през миналата година по тази причина са настъпили 2566 (38%) от тежките катастрофи, при които са загинали 318 (52%) и са ранени 3293 (39%) души. Установените нарушения на ограниченията на скоростта през 2014 г. са 123 067.

Вирни се горе