Борисовден е!

Борисовден е!

Покръстителят на българите – великият владетел цар Борис I, който завинаги променя бъдещето на народа ни. Който извършва два исторически акта и по този начин поставя основите на християнска България. Наречен “равноапостолен светец” Борис решава да приеме и разпространи Христовите завети чрез покръстване и просвещение. Събития, които имат огромно значение за държавата, не само в онзи момент, но и до днес.

Българският държавник управлява 37 години – от 852 до 889-та. След известни преговори приема християнството от Цариградската патриаршия, а негов кръстник е самият византийски император Михаил III. Борис приема името на своя “духовен отец” и титулът – княз. Великото дело на покръстването на целия народ се случило през 865 година.

Благодарение на мъдрата политика, която води и с Рим и с Константинопол – довежда до извоюването на независима българска църква още със създаването ѝ.

Свети цар Борис-Михаил посвещава живота си и на просвета. Той приема учениците на Кирил и Методий, въвежда и разпостранява българската писменост.

Цар Борис приключва земния си път като монах в манастир на 2 май през 906 година.

Честит имен ден на Борис, Боряна, Борислав, Борил!

Вирни се горе