Борисов нареди: Всички институции ще работят с маски, хората през метър и половина

 Борисов нареди: Всички институции ще работят с маски, хората през метър и половина

Всички служби в страната трябва да продължат да работят. Това заяви категорично премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Министерски съвет заради коронавируса.

“Служителите да излизат и да казват на хората – метър и половина-два на опашката”, нареди Борисов.

Той уточни, че допълнително маски и защитни облекла се очакват днес да пристигнат с два ТИР-а от Турция.

От друга страна Министерство на здравеопазването изкупувало наличните маски, за да се раздадат на служителите.

“Не искам да се спират нито земеделието, нито социалните служби. Няма смисъл от истерия, това се прави, за да са спокойни хората”, каза премиерът.

Той обясни, че само при горивата има 15% срив: “Светът губи трилиони, а ние всеки ден десетки милиони, защото потреблението пада и светът ще се вкара в такава тежка финансова криза, че трудно ще излезем от нея – вижте борсите, горивата, всичко е производно след това”, каза Бойко Борсов.

Шефът на Кризисния щаб Венцислав Мутафчийски се извини, ако някой го е разбрал криво и има мерки в държавните учреждения, в които е спряно обслужване на гражданите.

“Ще предложим на всички министерства как да има контрол по местата извън и в огнищата”, каза той.

Подходът ще е диференциран според огнищата на заразата, обясни генералът.

Борисов добави и за театрите и сферата на културата: “Ние слушаме, ще разрешим в театрите и кината през място да се продава място”, каза той.

Мутафчийски обаче призова в залите, в които се събират хиляди хора да има въздържание, тъй като в Европа всички такива събития били отменени.

От своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев добави, че ваканцията в училищата няма да се удължава, но започва масова дезинфекция.

Ген. Венцислав Мутафчийски обясни как се правят тестовете на хората със симптоми – те давали фалшиво отрицателни и после фалшиво положителни резултати, винаги имало 20% и ако покаже, че отрицателните са болни и си отидат, ръсят заразата, затова тестът се повтаря, но пак остават 20% фалшиви и тестът се потретва.

Вирни се горе