Благодатният огън пристигна и в България

Благодатният огън пристигна и в България

Поверието гласи, че в първите минути след запалването си Благодатният огън не пари и не изгаря

Благодатният огън пристигна в София. Час по рано той се приземи на летище Пловдив, предаде Агенция „Фокус". На борда на самолета в специален метален контейнер, обезопасен срещу пожар, са фенерите, в които се пренася огънят. Свещеният огън бе донесен от Пловдивския митрополит Николай и делегация от петима души. На перона чакаха епископ Йоан, Великотърновският митрополит Григорий и отец Добромир от Пловдивската митрополия. Салонът на летището е препълнен от стотици миряни.

У нас за първи път благодатният огън бе донесен с частен полет, осигурен от бизнесмена Иван Михайлов. Първи на това пътуване се противопостави Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Той ще донесе огъня от Румъния. Така за първи път на Великден живеещите в трите областни центъра – Варна, Русе и Добрич ще получат Благодатния огън не от България, а от Румъния.

Светата литургия ще започне в 23,30 ч. във всички храмове в страната.

Eрусалимският патриарх Теофил ІІІ по-рано днес измоли Благодатния огън. Около църквата на Божи гроб ехтеше от камбанен звън. Хиляди вярващи ликуваха и се прегръщаха в Ерусалим. Хиляди православни християни от цял свят се събраха на Божи гроб в църквата “Възкресение Христово”, за да наблюдават чудото, предава БНТ. Частица от пламъка ще освети и много български църкви тази вечер и оттам ще стигне до домовете на вярващите. Едно от чудесата, които всяка година стават на Велика събота, е слизането на Благодатния огън в Eрусалим в параклиса на мястото, където е бил погребан Христос.

Вирни се горе