Бизнесът – с умерен оптимизъм за 2019 г.

Бизнесът – с умерен оптимизъм за 2019 г.

Половината от работодателите планират увеличение на заплати, но не за всички служители и не по равно

Бизнесът e умерен оптимист за 2019 г. Проучване сред Асоциацията на индустриалния капитал, направено за bTV показва, че половината от работодателите планират увеличение на заплати, но не за всички служители и не по равно.

Оптимизмът сред работодателите охладнява. Все пак – 53% от компаниите планират да наемат нови хора. 23 на сто от тях обаче са категорични, че няма да увеличават персонала.

Половината от фирмите планират ръст на заплатите. Прогнозите са за средно увеличение на възнагражденията с 8,5 на сто. Предвид инфлацията от около 3% реалното увеличение ще е по-малко.

В две трети от фирмите, където ще има по-високи заплати, се очаква ръст до 10 на сто.

Повечето работодатели казват, че увеличението няма да е за всички служители, а само за тези, показали добри резултати.

Управителят на компания за електронни изделия Сергей Шардин се оплаква, че недостигът на кадри вече спира растежа на фирмата. Търсят хора с техническо и инженерно образование.

„Не съм оптимистично настроен за намиране на квалифицирана работна ръка – да кажем, че ни трябват още поне 20 човека, но няма откъде да ги намерим, въпреки, че сме в София”, каза Сергей Шардин.

През 2018 г. намерили едва трима подходящи кандидати, а заплатите са нараснали средно с около 8,5 процента. Яница обаче усеща и натиск от разходите, смята, че през годината те са се увеличили с 20 на сто.

„Като, че ли разходите, които има едно младо семейство с малко дете, определено в пъти надвишават приходите. И двамата работим, но в последната година определено усещаме, че разходите ни притискат”, заяви Яна Чорбаджиева, която работи като машинен оператор.

Надява се, че дори животът да продължи да поскъпва и догодина, ръстът на доходите ще компенсира инфлацията.

„Очакванията могат да бъдат до 8% или по-ниски, защото с производителността не можем да догоним ръста на инфлацията”, обясни Сергей Шардин.

Според него обаче вече се усеща прегаряне в икономиката. Очаква в следващите 2-3 години лек спад в поръчките.

"Наблюдаваме охлаждане на оптимизма на бизнеса за 2019 година. Може би влияние оказват повишаването на минималната заплата, максималния осигурителен доход”, смята Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал.

И все пак там, където има недостиг на кадри, и догодина заплатите ще растат.

Вирни се горе