Бисерка Бенишева: Ситуацията с Брекзит действа по-скоро интегриращо на останалите страни членки

Бисерка Бенишева: Ситуацията с Брекзит действа по-скоро интегриращо на останалите страни членки

Ситуацията с Брекзит действа по-скоро интегриращо на останалите държави, защото някак си изведнъж всички осъзнаха ползите от това да бъдат страна членка на ЕС, коментира Бисерка Бенишева, член на борда на Атлантическия клуб в България, директор по европейските въпроси на ПанЕвропа – България. Тя е сред лекторите на провеждащото се в Смолян VI Лятно училище “NATO@70 the road ahead”. Според нея резултатите от европейските изброи показват, че европейските граждани все още вярват, имат доверие в европейския интеграционен проект, въпреки прогнозите преди вота и екзистенциалните сценарии, че едва ли не ще настъпи дезинтеграция в ЕС и ще има други държави, които ще последват Брекзит.

Най-голямата заплаха пред ЕС и НАТО е да запазят вътрешното си единство, така че да продължат да изпълняват ролята си, която двете организации са си възложили, посочи Бисерка Бенишева в отговор на журналистически въпрос. По нейна оценка резултатите от европейските избори показват, че тази цел за запазване на единството все още е постижима. Дали сме имунизирани срещу по-нататъшна дезинтеграция, би било твърде прибързано да се направи такъв извод, допълва Бенишева. Тя коментира, че не се сбъднаха прогнозите, че крайнодесните ще спечелят и ще работят след това за връщане обратно на пълномощията на държавите членки. Надигането на национализма представлява кошмарът на Европа, според Бенишева. Тя припомня, че самата Европейска общност е създадена именно, за да се надделее над национализма в Европа. Ситуацията с Брекзит подейства по-скоро отрезвяващо за останалите страни, според Бенишева. Риториката на крайнодесните в хода на кампанията беше подменена, смята директорът по европейските въпроси. Призивите за напускане са заместени от друга риторика “Ще реформираме отвътре”, което според Бенишева за момента представлява укротяване на всякакъв импулс за по-нататъшна дезинтеграция.

Лятното училище “NATO@70 the road ahead” се организира от Българския евро-атлантически младежки клуб, а за пети път се провежда в Смолян. Във форума участват 23-ма студенти и млади професионалисти от областта на международните отношения, сигурност и отбрана от България, Германия, Франция, Гърция, Унгария, Косово, Македония, Турция.

Вирни се горе