Без шанс за отпадане на US визите

Без шанс за отпадане на US визите

Петте страни членки на ЕС, вкл. България, които все още не са включени в американската програма за безвизов режим, ще трябва да изпълнят стриктни условия, преди да отпаднат визите за техните граждани, желаещи да пътуват до САЩ.

Това заяви днес американският министър на вътрешната сигурност Джанет Наполитано пред репортери, след като бе изслушана от европейските депутати в Брюксел.

България, Кипър, Гърция, Румъния и Полша все още не са покрили критериите, за да бъдат включени в програмата на САЩ за безвизов режим, припомня АФП.

Ситуацията за всяка от тези страни е различна, въпросът е дали са изпълнени критериите, заяви Наполитано пред репортери.

Много е трудно да предвидя коя, ако въобще някоя от тези страни, успее да покрие критериите в близко бъдеще, добавя тя.

Гражданите на Австрия, Великобритания, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Словения, Испания и Швеция са сред първите които се радват на безвизово пътуване до САЩ, след стартирането на системата през 1986 година.

Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта и Словакия бяха последните добавени в списъка.

От своя страна председателят на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок е заявил пред Наполитано, че тя трябва да преговаря с Брюксел, вместо с всяка страна по отделно.

Вирни се горе