Барак Обама е преизбран за президент на САЩ

Барак Обама е преизбран за президент на САЩ

По последни данни, обявени от мозъчния тръст “Риъл клийр полиси”, Барак Обама води със спечелени 290 гласа в Избирателната колегия срещу 203, спечелени от Мит Ромни, предаде БТА. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи минимум 270 от общо 538 гласа в избирателната колегия. Към 4.30 по Гринуич (6.30 б.вр.) Обама получаваше 275 гласа, а Мит Ромни – 206.

Преднината на Обама растеше, като той получаваше 251 гласа, а Мит Ромни – 191, според частичните прогнозни резултати на Ройтерс малко след 3.30 ч. по Гринуич. Към 3.00 ч. по Гринуич, според резултатите от 32 щата и столицата Вашингтон, Обама печелеше 158 гласа в избирателната колегия, а Ромни – 154, предаде АФП.

Ромни призна загубата

„Взех участие в изборите, защото съм загрижен за Америка”, каза бившият губернатор на Масачузетс. Ромни изрази надежда, че представителите на бизнеса ще инвестират в страната и ще създадат нови работни места. „Вярвам в народа на Америка. Нацията избра друг лидер и аз, и съпругата ми Ан се молим за него и за тази велика нация. Бог да благослови Америка!”, добави републиканецът, цитиран от световните агенции, на които се позова “Фокус”. Съпругата ми щеше да е прекрасна първа дама, но за съжаление това не се е случило, каза още Ромни, цитиран от БНР.

Надпреварата по щати

Обама победи Ромни в редица решаващи щати – Охайо, Уисконсин, Айова, Пенсилвания и Ню Хемпшър – въпреки слабото икономическо възстановяване и високата безработица. Барак Обама печели също в щатите Вашингтон (Окръг Колумбия), Върмонт, Ню Йорк и Ню Джърси, Мейн, Масачузетс, Роуд Айлънд, Кънектикът, Делауеър, Мериленд, Мичиган, Илинойс, Калифорния, Хавай, Колорадо, Вирджиния, Невада.

Мит Ромни печели в Мисисипи, Арканзас, в традиционно републиканските Кентъки и Индиана, в Аризона, Юта, Айдахо, Северна Каролина, Небраска, прогнозира Фокс нюз, цитирана от Ройтерс.

Гражданите на Уисконсин не са гласували доверие на републиканец от избирането на Роналд Рейгън през 1984 г. По всичко личи, че това няма да се случи и през тази година, въпреки решението на Ромни да избере за свой вицепрезидент местния политик Пол Райън, предаде БГНЕС. Малкият североизточен щат Ню Хемпшър пък е подкрепил два пъти демократ на предишните шест президентски избори, отбелязва АФП.

Вирни се горе