Банките свалиха лихвите по депозитите

Банките свалиха лихвите по депозитите

Фирмените спестявания вече се таксуват с отрицателни стойности

Лихвата по депозитите в някои банки стигна 0,00 %. Фирмените спестявания вече се таксуват с отрицателни стойности. Тоест не можем да разчитаме, че лихвата ще натрупва пари над спестяванията ни. Често заради банковите такси накрая се оказва, че депозитът ни е намалял, информира NOVA.

Финансисти обясняват, че може да сме на загуба и ĸoгaтo лиxвaтa e пo-ниcĸa oт гoдишнaтa инфлaция. В същото време на другия полюс, при заемите

– средната лихва по левовите кредити за домакинствата към юли тази година е 7.98% при потребителските и 2.89 на сто за жилищните. По данни на БНБ cпecтявaниятa нa бългapитe в бaнĸитe ca 59 млрд. и 31 млн. лв. Въпpeĸи ĸpизaтa сумата пpoдължaвa дa pacте, но c мнoгo пo-бaвни тeмпoвe.

Трябва ли да плащаш, за да си държиш парите в банката? Този въпрос си задават потребителите, след като на банковия пазар се наблюдават нулеви лихви по депозитите на домакинствата.

Експертите не определят тенденцията за притеснителна.

„Лихвите по депозитите не са претърпели кой знае каква промяна. Те от доста време са близки до нулата. По-големите банки в страната разполагат с доста големи обеми ликвидност. Този ресурс не им е нужен”, каза Десислава Николова, финансов анализатор.

Специалистите обясняват поведението на банките у нас със случващото се на европейския банков пазар. „Фактор лихвите по депозити да са толкова ниски също е политика на ЕЦБ, която се води доста години”, поясни Николова.

Нулевите лихви по депозитите пораждат и въпроси дали инвестицията в недвижим имот не е по-доходоносно решение. И макар хората да недоволстват от лихви по депозити, те рядко търсят алтернатива за средствата си.

„За българина най-важно е парите му да са на сигурно място. Това, че депозитите в банките са гарантирани до 100 000 евро, дава това спокойствие”, каза Тихомир Тошев, финансов експерт.

Очакванията са запазване на тези нива на лихви.

„Депозитите на хората надхвърлиха 57,5 млрд. Когато в банките има много голям ресурс, за тях това е разход и за това лихвите по депозитите ще останат в следващите няколко години 0”, обясни Тошев.

На фона на нулевата доходност от спестяванията, лихвите по кредитите не търпят сериозни промени и запазват стабилни нива.

Вирни се горе