Български електромобил ще вози 100 км за 2.90

Български електромобил ще вози 100 км за 2.90

Електрически автомобил, който изминава 100 километра срещу едва 2,90 лв., ще се произвежда след няколко месеца в Стара Загора. Проектът бе анонсиран през февруари при посещение на премиера Бойко Борисов в Лондон, съобщава вестник “24 часа”.

Идеята е заводът да достигне капацитет от 15 хиляди бройки годишно при единична цена от приблизително 20 000 лева. Инвеститорът “Зиро карбън текнолоджи” вече произведе 230 електромобила в Австрия. Те са бутиково изпълнение и струват около 10 000 паунда. Българските ще бъдат малко по-евтини, разкри представителят на английската фирма Еню Енев.

Първоначалните планове на инвеститорите са да бъдат разкрити между 300 и 500 работни места.

Същевременно стана ясно, че напусналият “Литекс мотърс” проф. Харалд Лешке започва нов проект с Техническия университет за електрическо такси, което също може да влезе в полезрението на инвеститори. Производството в Стара Загора може да започне още в средата на октомври.

През 2007 г. бе показан прототип на българския автомобил “Юнивърс”, разработен от екип на Техническия университет в София. Колата е с мощност 90 конски сили и развива до 210 километра в час.

Година по-късно стана ясно, че край Ловеч ще се строи завод за сглобяване на китайски леки автомобили, за който ще бъде предоставен общински терен. В завода ще се сглобяват китайски коли от марката “BRILLIANCE”, добре познати на европейския пазар. Колите, които ще се произвеждат в града, ще бъдат предназначени за пазара както у нас, така и в съседните балкански държави.

Вирни се горе