Българската газова асоциация участва в енергийната среща България – Македония

Българската газова асоциация участва в енергийната среща България – Македония

Българска газова асоциация (член на БТПП) участва през миналата седмица в енергийната среща между премиера на Македония Зоран Заев и екипа му и министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова.

Срещата протече при взаимен обмен на информация между двете страни и договаряне за изготвяне на меморандум за сътрудничество.

Интересът на македонската страна и поканата за участие в срещата на Българска газова асоциация е продиктуван от участието на българската фирма „Си Ен Джи Модул Системс“, член на Българска газова асоциация, в проект за газификация на град Струмица /където бе кмет настоящият премиер на Република Македония/.

Проектът е внедряване на високо иновативна технология за пренос на природен газ до отдалечени от газопреносната мрежа територии, спечелил златен медал и диплом на Пловдивски панаир 2011 г. и защитен с два полезни модела в Патентно ведомство на Република България.

Пилотният проект е разработен и внедрен при газификацията на община Карлово, община Чепеларе и КК Пампорово и се прилага за газификацията на община Пирдоп, община Златица, община Стрелча.

Технологията е съвместна разработка на „Си Ен Джи Модел Системс“ и аржентинската компания „Галилео техноложи“, като от 2010 г. основните технологични компоненти се произвеждат в производствената база в България.

След представяне на технологията на международния енергиен форум в Прага, през февруари 2012 г. интересът към приложението на технологията се увеличи от страни в и извън ЕС – фирми от газовия сектор в Македония, Гърция, Грузия, Унгария.

\

Вирни се горе