България - два пъти по-зле от Гана

България - два пъти по-зле от Гана

“Репортери без граници” следят със загриженост влошаването на положението на медиите и журналистите вкл. в някои европейски страни. В тази връзка от организацията предупреждават, че ако негативната тенденция продължи, то Европа, която винаги е служела за пример, скоро може да загуби водещата си позиция в света.

Франция и Италия също губят позиции

Конкретно: Назад в класацията отстъпват страни с утвърдени демокрации и традиции в гарантирането на гражданските свободи като Франция и Италия например. Франция губи 8 позиции и слиза до 43-то място, а Италия пада с 5 места и заема в момента 49-то място в света. От страните в ЕС картината със свободата на пресата се влошава още в Словакия – на 44 място и в България, която отстъпва цели 9 места назад и вече е на незавидното 68-мо място в света и последно сред страните-членки на ЕС. Така тя е изпреварена от страни като Мали и Гана от Африка или латиноамериканските Уругвай и Тринидад и Тобаго.

Какво се крие зад този лош резултат на България?

С този въпрос “Дойче веле” се обръща към Аня Фиол, която завежда отдела за работа с медиите в “Репортери без граници”, Германия: “Ние сме загрижени за положението на медиите в България, тъй като след присъединяването на страната към ЕС наблюдаваме постоянно влошаване на ситуацията с медийната свобода. Вярно е, че има разнообразна медийна среда, има и критични медии, но ни притеснява средата, в която са принудени да работят разследващите журналисти. Особено, когато се занимават със случаи на корупция или с темата за организираната престъпност, те са подложени на силен натиск и биват заплашвани.”

Откъде идва натискът?

“Преди всичко говорим за мафиотски групи, които оказват натиск върху журналисти и репортери, като са известни и случаи на физическа разправа с тях. От друга страна журналистите са подложени на натиск и от политици и държавни организации. Едно от възможните обяснения е, че в България има политици, които не приемат медиите като независими стълбове на демократичното общество, и за които изглежда всичко е наред, когато медиите се занимават с техните политически опоненти. Щом обаче те станат обект на журналистическо разследване, тогава нещата се обръщат и много журналисти рискуват да бъдат обвинени в клевета.”

Конкретно в частта за България са посочени няколко примера – с пребития журналист от Фрогнюз Огнян Стефанов и заведеното от бившия вътрешен министър Румен Петков дело срещу германския журналист Юрген Рот, който написа книга за връзките между политиката и организираната престъпност в България.

Въпреки тенденцията към влошаване в Европа положението с медийната свбода остава добро. Сред първите 20 страни има най-много европейски държави. Германия е на 18-та позиция като подобрява две места в сравнение с предишната година.

Вирни се горе