Българин от с. Кочан отвори 4 училища в Испания

 Българин от с. Кочан отвори 4 училища в Испания

Наш сънародник с корени от с. Кочан, община Сатовча, отвори четири български училища в Испания. В четири града в област Навара над 400 деца изучават български език, литература и история. Ръководената от Съби Атипов културна асоциация „Орфей БГ” е организатор и на първия събор на българите в Памплона, съобщи БНТ.

Съби Атипов пристигнал в Памплона преди повече от 20 години. Децата му са родени в Испания и говорят български, но само в семейството.

Около 7000 българи живеят в област Навара и според Съби децата им искат да изучават говоримо и писмено български. Затова през 2007 година със собствени средства и с помощта на близки и приятели откриват първите български училища в Памплона и Тафая. За десет години заедно с тези в градовете Витория и Тудела те станали четири. В тях децата учат безплатно, а над 20 квалифицирани учители преподават различни предмети.

Една от основните цели на нашата асоциация е да запази майчиния родния език и децата да знаят историята на своите предци от къде са, какъв народ сме и те трябва да познават освен езика, българската история. Да знаят за Ботев, за Левски за другите наши велики хора българи, казва достойният българин.

Йордан Симонски от Благоевград, който шие традиционни носии, е бил поканен на събора на българите, които живеят в Навара, да покаже своята колекция. Казва, че е впечатлен от силата на духа на сънародниците ни, които са избрали да живеят в Испания.

„Видях дечицата на пет и шест години, които са в тяхната детска градина, които играеха макар и несръчно с много желание пееха и рецитираха български песни и стихове”, щастлив е Симонски. От културната асоциация в Памплона се надяват, че през следващата година участниците и гостите в българския събор ще бъдат повече.

Вирни се горе