Българи от Испания и Кипър и бизнес от Германия искат редовни линии до Пловдив

Българи от Испания и Кипър и бизнес от Германия искат редовни линии до Пловдив

Откриването на редовни линии от Испания, Кипър и Германия до летище „Пловдив” искат българите зад граница. Те настояват да летят директно до родината си и да кацат на пловдивското летище.

„Ако нашите сънародници искат да пътуват евтино и бързо до България, това не е чак толкова трудно”, съобщи директорът на летище „Пловдив” Дойчин Ангелов. Идеята му е по места да се създадат фондове по подобие на българския за разкриване на нови линии. След негови интервюта в излизащите на български език вестници в Испания и Кипър той е научил, че българите там са започнали опити за създаване на Фонд, който да помогне за откриването на редовни линии. Бизнесът от Германия също е инициирал създаването на подобен Фонд. Парите от него, ще отиват за стимули на авиокомпаниите, които искат да открият нови линии. В замяна ще получат място за реклама в сайтовете на превозвача.

Българите от Испания и Кипър и бизнесът от Германия са потърсили връзка с Фонда за развитие на летище Пловдив, но не са срещнали разбиране. Припомняме че Фондът е създаден през 2010 година от общините Асеновград, Хисаря и Родопи. До изборите през 2011 година към него се присъединяват още 7 общини. Така за по-малко от година броят им става 10 и това дава възожност да се открият четири линии, от които в момента функционират две – до Лондон и Франкфурт. Когато към фонда се присъединява и община Пловдив, а председател става кметът на града Иван Тотев, работата на Фонда забуксува и нито една нова линия не е открита за повече от година.

По тази причина българите в чужбина взимат нещата в свои ръце и търсят начин да пътуват директно до Пловдив. Ръководството на летище „Пловдив” е обещало пълна подкрепа на нашите сънародници в тяхната кауза. Това ще даде възможност на над 300 000 българи да пътуват до родината евтино и удобно, а туризмът да влива свежи пари в икономиката на региона.

Вирни се горе