БАБХ поиска 4 тона храни да бъдат унищожени

БАБХ поиска 4 тона храни да бъдат унищожени

Коледните и Новогодишните празници преминаха без сериозни хранителни инциденти, отчетоха инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните в информация до медиите.

Почти 4 тона храни от животински произход са определени за унищожаване. Повечето от тях са с изтекъл срок на годност. Това е резултат от проверките на инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните, проведени по време на празниците, съобщиха от БАБХ.

Един обект е спрян от експлоатация, поясниха от агенцията.

Заради установени нарушения са издадени 48 предписания и са съставени 44 Акта за административни нарушения.

Най-честите несъответствия, които инспекторите на БАБХ констатираха, са нерегламентирана продажба на храни (предимно от животински произход) и липса на документи, доказващи произход и качество. Заедно с тях е и предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на условията и сроковете на съхранение, несъответствия по сградния фонд и оборудване в обектите, както и некоректни или нередовно водени записи документиращи действията на бизнесоператорите за гарантиране на безопасността на храните.

Заедно с тези инспекции от БАБХ съвместно с МВР, НАП и други институции извършиха още 402 проверки, по които ще бъдат унищожени над 16 тона храни. По тях са връчени 11 предписания и 22 Акта за установяване на административни нарушения.

Вирни се горе