Атанас Пъдев: Очаквам фалити в туризма, ако не се преразгледат пандемичните мерки до края на април

Атанас Пъдев: Очаквам фалити в туризма, ако не се преразгледат пандемичните мерки до края на април

Атанас Пъдев е общински съветник в град Павел баня и ръководител на социалистите в балнеоложкия град. И сега и като народен представител от БСП в 42-то НС е застъпвал тезата, че е нужна активна подкрепа на държавата в сектор „Туризъм“. От novapress.bg го потърсихме за коментар затова какви ще са последствията от мерките срещу разпространението на коронавируса за туризма.

Г-н Пъдев, отменени ли са празниците на розата тази година в общините Павел баня, Казанлък и Карлово?

Да. Традиционните празници на розата в общините Казанлък и Карлово са отменени. Същото важи и за община Павел баня, където се провежда празник на розата и минералната вода. Мисля, че взетите решения са правилни и отговорни и съответстват на състоянието в което се намира страната ни в условията на наличие на коронавирус. Здравето и животът на всички български граждани и гостите от цял свят са от първостепенно значение и тук компромиси не бива да се правят. Има време в бъдеще, когато те отново ще се реализират, но сега времето не е за масови мероприятия на които се стичат хиляди хора от близо и далеч.

Какви ще бъдат икономическите последствия от това? Какви са рисковете и опасностите за туризма в България?

Икономическите последици и резултати ще бъдат изключително тежки за всички хора занимаващи се с хотелиерство, ресторантьорство, къщи за гости, отдаващи квартири и търговците на дребно, както и за самите общини, а и за републиканския бюджет. Но ситуацията в момента е такава, каквато всички я виждаме в условията на извънредното положение.

Вече повече от месец и половина страната ни се намира в това състояние. Всички работещи в сектор „Туризъм“ търпят огромни загуби, като тук трябва да споменем, че именно туризмът в България беше и надявам се и занапред да бъде основен приходоизточник както за държавния, така и за местните бюджети на общините.

Какви са първите негативни резултати?

Хиляди са освободените от работа хора, които до преди месец и половина намираха своето и на семействата си препитание имено там, сега са на трудовата борса регистрирани като безработни.

Същото важи и за обслужващите звена към туризма- търговците с хранителни продукти, питейните и развлекателни заведения и всичко имащо отношение към туризма. Не би искал да бъда лош пророк, но ако мерките на НОЩ и правителството не бъдат преразгледани до края на м. април 2020 г. и се наложи ново удължаване на извънредното положение, то вероятността от фалити в сектора и обслужващите звена и дейности ще бъдат факт.

Какви според вас мерки трябва да бъдат взети от правителството, за да бъде спасен туризмът в България?

Според мен би било добре в изключително спешен порядък да бъдат преразгледани данъчната и осигурителната политика и налози, касаещи всички работодатели от гледна точка на частично компенсиране на загубите и очертаващата се икономически тежка 2020 година.

Разбира се това трябва да бъде съобразено и с възможностите на бюджетите, но при положение , че икономическите щети и увеличената безработица са основно от сектор „Туризъм“, то считам подобни действия за задължителни и наложителни. Нашата страна е една от малкото, в които държавата не предоставя еднократна безвъзмездна финансова помощ нито за безработните, нито за самоосигуряващите се и подобна инициатива на правителството би могла да спомогне за по-бързото възстановяване от кризата.

По същество ББР също може да бъде основен инструмент за подпомагане на всички от най-големите до най-малките занимаващи се с туризъм и спомагателните звена и дейности, като предложи финансиране, което да отговаря според нуждите на всеки при лихвени проценти в рамките на от 2 до 3,5 %.

Обвързването на държавните мерки за подкрепа и подпомагане съвместно с работещите в сектор „Туризъм“, туроператори и всички по веригата, могат да спомогнат за частично компенсиране на икономическите щети от кризата с възможно най-малко отделени преки финансови средства от държавния бюджет. Всичко това трябва да стане в рамките до месец и съвместно между държава и бизнес, както и да бъдат предложени и ценови оферти и пакети, които до бъдат по джоба на българина, за да може тази година той да остане в България и ползва услугите предлагани по българското Черноморие, балнеоложките и спа комплекси, културните и природни забележителности у нас.

Тази година българинът си мисля, че ще предпочете сигурността пред околосветското пътешествие, особено на фона на информациите за разпространение на коронавируса в Европа и останалия свят. Поне за 2020 г.

А иначе свалянето на визите за гражданите на РФ и то незабавно, а не само на приказки в телевизионните студиа, сключването на договори и споразумения с чуждестранните здравноосигурителни каси и фондове, облекчен режим на туристите от Турция, Македония, Сърбия, са все неща които е наложително да се случат до 60 дни, но … да видим.

Вирни се горе