Apple ще прави iPhone "менте"

Apple ще прави iPhone "менте"

Американският технологичен концерн Apple Inc. планира да предложи по-късно през годината по-малка и по-евтина версия на iPhone, твърди пред специализираната във финансови и икономически новини агенция Bloomberg източник, запознат с плановете, които са част от натиска да се спечелят клиенти в развиващите се страни.

Apple, която работи над по-достъпни смартфони поне от февруари 2011 г. насам, иска да постигне цени на дребно от 99 до 149 долара за устройството, което ще дебютира в края на 2013 г., заяви източникът, който поиска да остане анонимен. Apple е говорил с най-малко един от най-големите американски оператори за плановете си, твърди лицето.

Мениджърите на Apple са особено заинтересовани от изграждането на по-нискобюджетен модел с по-евтини компоненти като начин да се спечелят клиентите в развиващите се пазари, казва друг източник. По-достъпни модели iPhone ще помогнат на Apple да наваксва изоставането от производители на смартфони като Samsung Electronics Co., които използват мобилната операционна система Android на Google Inc. Телефоните с Android държат 75 процента от доставките на смартфони през третото тримесечие, в сравнение с 14,6% за Apple, показват данни на анализаторите от IDC. В края на 2011 и началото на 2012 г. на Apple се падаха 23% от световните продажби на смартфони.

Натали Керис, говорителка на базирания в Купертино концерн, отказва коментар. Вчера и Wall Street Journal писа, че по-евтиният iPhone може да дебютира по-късно през годината. Той ще бъде подобен на нормалния iPhone, но с други, по-евтини части. Един от начините да бъде постигнато това е като Apple използва поликарбонатова обвивка. За сравнение – обвивката на iPhone 5 в момента е от алуминий. Много други части на по-евтината версия може да се вземат от по-скъпия брат или да бъдат рециклирани от по-старите модели, пише още WSJ. Въпреки това Apple също може да реши въобще да не пуска на пазара устройството.

Преминаването към различни модели на iPhone би било изцяло нова територия за Apple. Под ръководството на бившия главен изпълнителен директор и съосновател на компанията Стив Джобс американският концерн се съсредоточаваше преди всичко върху печалбата, а масата беше вторична цел. Затова компанията предлагаше ограничен брой продукти, но те бяха насочени към високия пазарен клас.

Но от известно време, особено след като Тим Кук пое през август 2011 г. ръководството на компанията, може да се наблюдава една стратегия към промяна. През октомври Apple пусна на пазара по-малка версия на iPad – iPad мини. Той вече се предлага в допълнение към големия си брат.

Откакто бе представен първият iPhone през 2007 г. обаче американската компания продава само нов модел iPhone – с различен капацитет за съхранение. Днес iPhone е най-важният източник на приходи за концерна. Продажбите на смартфони, свързани с тях продукти и услуги през тримесечието, което приключи през септември, са 48 на сто от общите приходи на компанията от Купертино. Apple е продала повече от 270 милиона iPhone по целия свят. Устройството генерира 80,5 млрд. долара от продажбите за цялата минала година, което представлява повече от половината от приходите на Apple.

Вирни се горе