АЕЖ състави предупредителен протокол на министъра на вътрешните работи

АЕЖ състави предупредителен протокол на министъра на вътрешните работи

Асоциацията на европейските журналисти състави предупредителен протокол на министъра на вътрешните работи. Министър Христо Терзийски е предупреден да не нарушава правата на журналистите, нито лично, нито чрез действията на подчинените си.

Протоколът е отговор на действията на полицейски служители, които се опитват да съставят такъв на журналиста Димитър Стоянов от Bird. Стоянов е предупреден да не общува с бизнесмен, обект на негово разследване. Репортерът се опитва да се свърже с въпросния бизнесмен, единствено за да му зададе въпроси относно данни, на които се е натъкнал. Според разказа на журналиста, бизнесменът отправя заплаха към него и му затваря телефона. Стоянов подава жалба срещу тази заплаха и резултатът е предупредителен протокол за самия репортер. Случаят е описан тук.

Друг случай, при който правата на журналист са нарушени брутално от полицейски служители е насилието и задържането на Димитър Кенаров по време на антиправителствени протести на 2 септември 2020 г. Самият министър неглижира и направи всичко възможно за прикриването на полицейското насилие и незаконното задържане. Повече за случая [https://bird.bg/razsledvane-bliznakov/][��ук] .

Протоколът е изпратен в деловодството на МВР за подпис от предупреденото лице. АЕЖ си запазва правото да състави подобен предупредителен протокол и на следващия министър на вътрешните работи. Въпреки че са със спорна правна стойност, предупредителните протоколи са широко използвани от полицията. По тази причина и ние решихме да използваме този формат за комуникация с ръководството на МВР.

Вирни се горе