АЕЖ протестира срещу задържането на свой член в Беларус

АЕЖ протестира срещу задържането на свой член в Беларус

Международната Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ) остро осъжда задържането на беларуския журналист и член на организацията Андрей Аляксандру. Той е в ареста от 12 януари по обвинения в нарушаване на обществения ред. Настояваме за незабавното освобождаване на колегата ни, както и на останалите осем беларуски журналисти, които се намират в затвора във връзка с отразяването на антиправителствените протести в Беларус.

Андрей Аляксандру е основател и главен редактор на новинарския сайт Belarus Journal. Той е дългогодишен сътрудник на АЕЖ, като между 2009 и 2012 г. беше заместник-председател на беларуската секция на организацията.

След избухването на масовите протести срещу режима на беларуския президент Александър Лукашенко стотици журналисти бяха арестувани заради отразяването на събитията, последвали президентските избори през август 2020 г. Протестите започнаха в Минск и бързо обхванаха цялата страна, като в отговор последва брутално насилие от страна на режима срещу граждани и журналисти. Акредитациите на многобройни международни кореспонденти в Беларус бяха отнети, а някои дори бяха екстрадирани.

През ноември 2020 г. Асоциацията на беларуските журналисти получи престижната Награда за медийна свобода на Глобалната коалиция за медийна свобода, която през 2019 г. обедини 40 страни по инициатива на Канада и Великобритания. Беларуската организация получи отличието заради ангажирането й с отразяването на нарушенията на човешките права и изборните измами на режима, независимо от натиска и заплахите от насилие. Същевременно, коалицията подчерта, че беларуски журналисти, отразяващи протестите, са били бити, оборудването им е било повредено, а някои дори са хвърлени в затвора в резултат от „несправедливи съдебни решения“.

Всички журналисти, арестувани или осъдени заради отразяването на миналогодишните манипулирани избори и последвалото ги обществено недоволство трябва да бъдат освободени, а процесуалните действия срещу тях – прекратени. Необходимо е да се проведат ефективни разследвания, чрез които полицаите и другите представители на властта, упражнявали насилие над представители на медиите, да бъдат идентифицирани и наказани.

Вирни се горе