70% от българите получават под средната заплата

70% от българите получават под средната заплата

България е най-бедната страната в ЕС, и то с най-дълбока бедност. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV.

По негови думи все още 70% от българите получават под средната заплата от 1200 лева, като масовите възнаграждения варират между 700 и 800 лева. Това се случва въпреки договореното от синдикатите увеличение на доходите на работещите между 8 и 12%.

Димитров напомни, че през 2018 г. е било договорено 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, увеличил се е максималният осигурителен доход и таванът на пенсията е станал 1200 лева. Освен това общо 255 000 лица и семейства ще получат енергийни помощи, тъй като са отпуснати 40 милиона лева повече за целта.

Председателят на КНСБ предложи да се намали облагаемият данък на доходите и призова за дебат по темата.

Той напомни и че от 2007 г. синдикатите настояват цената на нощния труд да се увеличи до 1 лев на час. Според него е абсурдно сегашното доплащането на час за нощен труд – 25 стотинки. Димитров даде за пример колективните договори, при които заплащането на нощния труд било по-високо. До момента обаче те покривали едва около 30% от работещите.

“Заплатите трябва да се увеличават. Цените ще растат и занапред. Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците”, категоричен е той.

Вирни се горе