6000 лв. глоба за хазаин без квитанции за наема

6000 лв. глоба за хазаин без квитанции за наема

6000 лв. годишна глоба за неиздадени квитанции за получен доход от наем предвижда новият Закон за данъците върху доходите на физическите лица, припомниха от НАП. От 1 януари 2011 г. наемодателите са длъжни да издават месечни квитанции, като глобата е между 100 и 500 лв. на квитанция, или между 1200 и 6000 лв. годишно.

500 лв. месечно е размерът на един стандартен наем за жилище в София. За други градове сумата може да се определи като висок наем. С глобата, която се въвежда за първи път от тази година, НАП се старае да осветли доходите от отдаване на имоти. Това е един от видовете доходи, които най-лесно се укриват. Наемателят, ако е физическо лице, няма данъчен стимул да обявява този си разход, защото той не се признава за данъчни цели. Няма стимул и при хазаина, защото ако обяви договора за наем, доходът му ще бъде обложен с 10%.

НАП отваря нова глава в битката между наематели и наемодатели, след като през пролетта на 2010 г. призова наемателите да топят хазяите си за недекларирани доходи от наем.

Въоръжен с договора за наем или с касови бележки от ВиК, енергото, топлофикация и телефонната компания, наемателят може да изнудва наемодателя, че ще го издаде на НАП и ще му навлече глоби, тъй като наемодателят едва ли има квитанции с подписите на наемателя, както и едва ли е обявил доходите си пред данъчните. Повод за спор между наемател и наемодател могат да бъдат невъзстановено капаро, разногласия около състоянието на имота, размерът на наема и други, припомниха от приходната агенция.

Вирни се горе