50 заместник-министри влизат във властта

50 заместник-министри влизат във властта

Очаква се до дни да бъде назначен вторият ешелон на властта – заместник-министрите, шефовете на агенции и областните управители. Поне 50 заместник-министри ще бъдат посочени от премиера Пламен Орешарски. Поне 50 заместник-министри ще бъдат посочени от премиера Пламен Орешарски. Повечето от имената засега се пазят в дълбока тайна. Все още не е ясно какъв ще е балансът между партийните назначения и гражданската квота при избора на новите зам.-министри.

Едно от най-сигурните имена е това на Кирил Ананиев – вероятен заместник финансов министър, съобщи bTV. Депутатът Явор Гечев вероятно ще стане заместник-министър на земеделието, а бившият заместник на Джевдет Чакъров, Атанас Костадинов – на екологията.

За спортното ведомство едно от най-споменаваните имена е това на Таню Киряков, който да отговоря за спорта. За младежта пък са номинирани две от относително младите лица в БСП – Михаил Балабанов, заемал този пост в кабинета на Тройната коалиция, и Мадлен Стоянова.

Людмила Елкова, която до миналата седмица беше секретар на партията на Меглена Кунева “Движение България на гражданите”, е водила преговори за поста заместник-министър на финансите в кабинета “Орешарски”. Това каза Петър Николов, член на Националния съвет, цитиран от БГНЕС. По думите му, след като е информирала ръководството, Елкова е била помолена на напусне движението и в момента не е партиен член. Самата Елкова потвърди, че е получила покана.

Слуховете в червената централа сочат за бъдещ шеф на Агенцията по туризма продуцента Мартин Захариев.

БСП и ДПС може да предложат дама да оглави ДАНС, съобщи в. “Труд”. За мястото се споменава бившата шефка на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова.

Промени предстоят и в администрацията на Министерския съвет, където за поста на говорител се споменава името на Иван Гарелов. Правителствената информационна служба ще бъде поета от Ани Димитрова.

Размествания се прогнозират и в администрацията на парламента. Очаква се негов главен секретар да стане червеният Кирил Желев, който да смени Иван Славчов.

Вирни се горе