5 253 проверки за седмица извършиха инспектори от БАБХ

5 253 проверки за седмица извършиха инспектори от БАБХ

През изминалата седмица инспектори към Българска агенция по безопасност на храните извършиха 1 564 допълнителни проверки свързани с великденските и георгьовденските празници и 3 689 проверки по официален текущ контрол, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Във връзка с тематичните проверки, инспекторите към съответната Областна дирекция по безопасност на храните издадоха 65 предписания и съставиха 29 акта за установяване на административни нарушения. Няма обекти с временна или постоянна преустановена дейност, възбранени и бракувани са 97,97 кгилограма хранителни продукти съхранявани при неподходящи условия, без придружаващи документи за произход или без идентификационна маркировка.

Във връзка с официалните текущи проверки инспекторите към съответната ОДБХ са издадали 186 предписания и са съставили 73 акта за административно нарушение. Бракувани и възбранени са над 470 килограма храни и хранителни продукти и 180 яйца. Поради констатирани несъответствия са затворени или с преустановена дейност 3 обекта.

Най-често констатираните нарушения са свързани с неправилно съхранение на продуктите, съхранение и предлагане на продукти с изтекъл срок на годност, без идентификационна маркировка или некоректни търговски документи, пропуски в системите за самоконтрол, посочиха от БАБХ.

Вирни се горе