49 000 зрелостници се явяват на изпит по БЕЛ

 49 000 зрелостници се явяват на изпит по БЕЛ

Очаква се близо 49 000 дванадесетокласници да се явят на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература, който започва в 9 ч. Матурата ще се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение, напомня БНР.

Не се очаква проблем с броя на квесторите. Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни.

За полагане на изпита зрелостниците трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

Заради коронавируса в училищата, където ще се провежда матурата, ще се избягват струпвания. Зрелостниците ще влизат в сградите с маски или шлемове и по желание – с ръкавици. На входовете на учебните заведения младежите ще преминават през дезинфекционен филтър. Там ще бъде измервана телесната им температура.

В изпитните зали разстоянието между дванадесетокласниците ще бъде не по-малко от 1.5 метра. В зависимост от големината на залите учениците ще са от 6 до 15, а ако матурата се провежда във физкултурен салон – и над 15.

В училищата ще има резерв от маски и шлемове, който ще покрива до 10 на сто от броя на квесторите и учениците, разпределени за изпит в съответното учебно заведение.

Ученици с внезапно проявили се симптоми на Covid-19 ще бъдат извеждани от изпитните стаи и изолирани в други, където по преценка на медицинския специалист и в зависимост от тежестта на клиничните симптоми матурата за конкретния ученик може да приключи – това гласи препоръка на здравните власти. В подобни случаи ще бъдат уведомявани и родителите на ученика, които ще трябва да бъде извозен със самостоятелен транспорт и да бъде консултиран от неговия личен лекар. Ако здравословното състояние на зрелостника е тежко, директорът на училището ще трябва да се свърже с центъра за спешна медицинска помощ и отново да уведоми неговите родители.

Вирни се горе