41 млн. лв. ще бъдат инвестирани в центрове за възрастни в 29 общини

41 млн. лв. ще бъдат инвестирани в центрове за възрастни в 29 общини

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 41 млн. лв. в изграждането на центрове за подпомагане и грижа на възрастни хора в страната, информират от пресцентъра на ведомството.

Проектът предвижда изграждането, ремонта, обзавеждането и оборудването на общо 68 центъра за грижа за хора с увреждания и 6 дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в 29 общини (Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян , София, Струмяни, Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол). Общините са включени в Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за подкрепа в общността, разработени от Агенцията за социално подпомагане и Националното сдружение на общините в Република България. Основна цел е да се осигури достъп до качествени социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

Финансирането се осигурява от Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. по мярката “Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания” в рамките на приоритетна ос 5 “Регионална социална инфраструктура”, която вече е отворена за кандидатстване. Крайният срок за кандидатстване по процедурата е 30.08.2018 г.

Вирни се горе