40 процента от храната се изхвърля

40 процента от храната се изхвърля

Разхищение е да се изхвърля над 40% от годната храна за консумация, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на дискусия „Пътят на храната – стимули и среда за намиране на решения срещу разхищението на храна”. Той посочи, че се работи по промяната на Закона за храните, в който ще се регулира и институционализира хранителната банка.

Министерство на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните вече даряват храни на хранителната банка, каза министърът. Според него над 1 млрд. хора по света гладуват и не е редно да се изхвърлят толкова много продукти. Чиновниците от Министерство на финансите трябва да намерят начини за данъчни облекчения при даряването на храна, заяви министър Найденов. Най-големият проблем за производителите, преработвателите и магазините, е че не са освободени от ДДС при дарението на храна. България, Чехия и Словакия са единствените страни в ЕС, които начисляват ДДС при даряването на храна.

Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Мая Калчева обяви, че само за 1 месец са дарили 10 тона храна. В последните дни са раздадени 3,5 тона риба чрез Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. ЕК е одобрила следващата 2013 за година срещу борбата с разхищението на храна. Над 800 000 българи имат нужда от хранително подпомагане.

Вирни се горе