40 градуса утре, искайте климатик от шефа

40 градуса утре, искайте климатик от шефа

Заради очакваните утре високи температури и с цел избягване допускането на инциденти на работните места, предизвикани от тях, Главна инспекция по труда отново напомня на работодателите да съобразят режима на работа. Те трябва да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, за което по закон носят отговорност.

От инспекцията се обръщат с апел към работодателите да предприемат технически и организационни мерки, за да намалят възможните опасности за живота и здравето на работещите хора.

Техническите мерки включват средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите. Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори, оборудване на климатизирани помещения за почивка.

Работодателят може да предприеме и организационни мерки, сред които въвеждане на режим на труд и почивка, промяна на началния час на работното време, намаляване продължителността на работния ден.

Освен горните мерки за превенция, работодателят трябва да предвиди действия и да има готовност за оказване на помощ в случай на инцидент – топлинен или слънчев удар.

Според прогнозите на метеоролозите утре ни очакват още по-големи жеги. Живакът на термометъра ще достига 40 градуса. Заради високите температурни стойности, които се очаква да бъдат измерени, в осем области на страната е обявен оранжев код, а за всички останали райони ще бъде в сила жълт код, съобщи Дарик.

Вирни се горе