4 пъти по-високи глоби, ако преминеш на червено

4 пъти по-високи глоби, ако преминеш на червено

Глоба 200 лева и лишаване от право да шофира за месец заплашват водач, който не спира при червена светлина на светофара или неправилно пресича пешеходна пътека.

Това прие на първо четене парламентът с промени в Закона за движение по пътищата, внесени от Иван Вълков (ГЕРБ) и група народни представители. Досега санкцията беше 50 лева.

За повторно нарушение се предвижда санкцията да бъде 400 лева

и три месеца лишаване от право на управление на превозното средство.

Водач, който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване или с техническо средство, ще бъде наказван с лишаване от право да шофира за срок от шест до 12 месеца и с глоба от 500 до 1000 лева.Според тези изменения велосипедистите трябва да ползват светлоотразителна жилетка и да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното. Промените предвиждат да бъде разширен кръгът от лица, имащи право да организират и осъществяват психологически изследвания, за да бъдат обхванати всички населени места и създадени предпоставки за облекчаване на процедурата за явяване на психологическо изследване.

Предлага се третото изследване да се извършва от Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”, а не както е в момента – от областни комисии, организирани от многопрофилните транспортни болници.

Депутатите приеха и промени в Закона за движение по пътищата, внесени от Министерския съвет. Те предвиждат

глоба 500 лева за паркиране на място, определено за превозни средства за хора с трайни увреждания.

Картата, която предоставя на хората с трайни увреждания правото за паркиране на определени места, ще е валидна за цялата страна.

Беше отхвърлен проектът за изменения в закона на Мартин Димитров от Синята коалиция, който предвиждаше възможност такситата да се движат в бус-лентата, когато превозват пътници.

Издаването на билети с фискални устройства става задължително

за превозвачите, решиха народните представители като гласуваха промени на първо четене в Закона за автомобилните превози с вносител МС.

Със законопроекта се предлага превозите на пътници да се документират само с билети, издадени от фискални устройства, които следва да имат дистанционна връзка с Националната агенция за приходите при условията.

Въвеждат се и минимални реквизити, които следва да съдържат билетите, използвани за превоз на пътници по градски, междуселищни и международни линии.

Предложените промени не засягат режима при превоз на пътници да се използват карти за пътуване, отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценните книжа.

Целта на промените е да се засили контролът върху документирането и отчитането на дейността на автомобилните превозвачи, осъществяващи превоз на пътници по градски, междуселищни и международни линии.

Промяната в закона не е лобистка, тя е насочена да спрем порочните практики, които съществуват на пазара, да свием сивия сектор и да се събират повече данъци в хазната, заяви Станислав Иванов от ГЕРБ.

Облагодетелствате големите и създавате проблеми на малките на пазара – това целите господа от ГЕРБ, искате ли да кажа кои са тези фирми – “Юнион Ивкони” и “Карат С”, заяви в отговор Петър Мутафчиев от БСП, бивш министър на транспорта.

Големите фирми и сега имат фискални устройства и издават такива билети, изрази несъгласие Станислав Иванов.

Вирни се горе