38 дни ваканция за учениците през учебната година

38 дни ваканция за учениците през учебната година

Учениците ще имат 38 дни ваканция през новата учебна година. До края на седмицата министърът на образованието ще подпише заповедта за почивните дни на децата, съобщи bTV. На практика учениците няма да почиват повече дни, нито ще имат по-малко учебни часове. От министерството просто са направили ново преразпредение.

Тази година се въвежда кратка есенна ваканция между 29 октомври и 1 ноември, въпреки че два от дните са почивни. През май учебните часове бяха по схемата – ден има, ден-два няма. Това разпокъса учебния процес и развали дисциплината в час. Затова учители предложиха през май вече да има една пълна неучебна седмица, в която да са всички изпити и празници. „Аз си мислех, че е добре точно в седмицата преди 24 май да са концентрирани всички изпити, но да се обособи някаква майска ваканция”, коментира Евелина Станчева. От министерството приеха това предложение и така всички изпити ще бъдат в седмицата от 21 до 27 май.

„Когато разгледахме всички предложения успяхме да отпимизираме месец май. Държавните зрелостни изпити – първи и втори, да се проведат в един ден с външното оценяване по БЕЛ и математика в 7 клас. В различни часове на деня. Матурата по български ще започне на 21 май в 8 ч., а националното външно оценяване в 10 ч.”, каза зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

През новата учебна година първата ваканция за учениците ще е есенната от 29 октомври до 1 ноември. Зимната ще е по-дълга – от Коледа до 8 януари, както поискаха учениците. Така училищата ще имат и по-малко разходи за отопление. „В тази първа и втора седмица на януари, ако метеорологичните условия не са добри, децата често излизат в дървена ваканция. така че това е начин да избегнем прекъсване на учебния процес заради зимните фактори. Предвиждаме различни занимания за учениците през тази ваканция, защото го има въпросът какво ще правят децата, ако родителите им са на работа”, посочи Дамянова. Вместо между сроковете, учениците ще почиват 4 дни в края на февруари. Великденската ваканция ще е 10 дни.

От министерството уверяват, че новите учебници за 5 и 6 клас са станали по-добри от старите. Изчистени са повечето неточности и бисери, но дали е така ще разберем през новата учебна година.

Вирни се горе