3700 кандидат-авджии започнаха курсове за ловци

3700 кандидат-авджии започнаха курсове за ловци

Започнаха курсовете за подготовка на кандидати, искащи да придобият право на лов. Те ще продължат до 30 май и ще се провеждат по програма, условия и ред, утвърдени от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ),цитирани от News.bg.

Тази година записалите се кандидати са над 3 700. Програмата за обучение включва теория по дивечознание, законодателство, дивечоразвъждане, стопанисване, ползване и опазване на дивеча, начини, методи и средства за ловуване, оръжезнание и ловна стрелба, ловна кинология, болести по дивеча, както и оказване на първа медицинска помощ.

В практическото обучение кандидат-ловците трябва да овладеят техниката на боравене с ловно оръжие, която включва сглобяване и разглобяване на видове гладкоцевно ловно оръжие и системи, видове ловни пушки и боеприпаси, зареждане, спускане на предпазителя и насочване на заредено оръжие.

Обучаващите също се запознават с цялостната подготовка за стрелба – стойка на тялото, хват на оръжието за произвеждане на точен изстрел, премерване, спускане и положение на оръжието след произвеждане на изстрел. В програмата е заложена и стрелба по силует и по асфалтови панички.

Големият обем от теория и практика, залегнали в курсовете е с цел по-добрата подготовка на бъдещите ловци, тяхната безопасност и недопускане на инциденти по време на ловните излети.

Лицата, провеждащи курсовете, са специалисти в областта на ловното стопанство, с най-малко 10-годишен опит. Лекторите за практическата подготовка са експерти по оръжезнание и боравене с ловно оръжие, както и инструктори по ловна стрелба.

Кандидатите за придобиване право на лов се допускат до изпит след завършен курс на обучение и практическа подготовка. Изпитната сесия се провежда в държавните горски и ловни стопанства от 5 юни до 20 юли по график, утвърден от изпълнителния директор на ИАГ.

Вирни се горе