3000 анкетьори започват броене на фермите у нас

3000 анкетьори започват броене на фермите у нас

Експерти от Министерство на земеделието и храните и 28-те областни дирекции „Земеделие" ще обучават до края на август близо 3000 анкетьори, които ще извършват преброяването на земеделските стопанства в цялата страна.

Преброяването ще се проведе от 1 септември до 30 ноември. То се организира от Дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения".

Целта на преброяването е да се събере пълна и изчерпателна информация за броя, размера и техническата обезпеченост на земеделските стопанства.

Получените статистически данни ще се използват за анализи и прогнози, посочиха експертите от земеделското министерство.

Тези данни да необходими и за изготвяне на планове и програми за развитие на сектора на общинско, областно и регионално ниво.

Преброяването ще обхване близо 750 хиляди стопанства, като участие ще вземат и около 300 души, които ще контролират, наблюдават и координират работата при събиране на данните.

Според експертите анкетьорите няма да събират информация за дохода или финансовото състояние на производителите и фирмите, а данните ще се използват само в обобщен вид за статистически цели и няма да се предоставят на данъчни или социални служби.

Събраната информация не притежават юридическа стойност пред съда, допълниха още експертите.

Актуализацията на тази информация е свързана със задължението на всички страни – членки на ЕС да извършват пълни селскостопански преброявания на всеки 10 години.

Последното преброяване в страната, по изискванията на ЕС, е проведено през 2003 година.

Експерти от МЗХ посетиха старопланинската екоферма на Маргарита Тодорова в село Рашково, Ботевградско.

Във фермата се отглеждат общо 750 овце и кози. Тодорова, която е управител на фермата, посочи, че животните се отглеждат за мляко и месо.

Вирни се горе