Честваме Националния празник на България

Честваме Националния празник на България

България отбелязва националния си празник – 3 март. Днес се навършват 132 години от Освобождението на България от османско иго. На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война.

Санстефанският мирен договор е подписан от граф. Н. П. Игнатиев и А. И. Нелидов, а от турска страна – Савфет паша и Садулах бей. Според него България става автономно трибутарно княжество с християнско правителство и своя войска.

С подписването на Санстефанския мирен договор България прави първите си стъпки като самостоятелна, суверенна държава.

Новосъздаденото Княжество България е зависима от Османската империя автономна държава, номинално васално и трибутарно (плащащо данък) княжество със свое народно правителство и войска. Източна Румелия е област в рамките на Империята, ползваща се с широка автономия, включително собствен парламент, правителство и въоръжени сили.

Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г. Страната се разделя на България и Източна Румелия до Съединението през 1885 г., като България получава официално политическата си независимост едва през 1908 г.

Вирни се горе