250 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната, в Смолян трима

250 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната, в Смолян трима

Гоним 11 хиляди заразени с коронавирус. Нови 8 жертви на инфекцията

250 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната за последното денонощие. Резултатите са при направени 5 303 теста. В област Смолян новорегистрираните случаи са три.

Новодиагностицираните с Ковид-19 в област Смолян за 28.07. са трима,съобщиха от РЗИ-Смолян. Хоспитализирани са две жени с диагноза пневмония. Едната на 57г. от община Златоград се лекува в МБАЛ-Мадан, а втората на 44 г. от община Борино – в Девинската болница. Третият случай е общопрактикуващ лекар от община Девин, контактен на положителен в семейството, който е на домашна изолация и лечение.

По отношение на общата картина – от началото на епидемията у нас заразени с вируса са 10 871. Така се приближаваме към прескачане на психологическата граница от 11 хиляди потвърдени случая.

В болница се намират 699 пациенти. 40 от тях са в интензивни отделения.

С новите 8 починали общият брой на жертвите на инфекцията в страната достигна 355. Висок е и броят на заразените медици – 638.

Излекувани от вируса за изминалите 24 часа са 181 души. Така общият им брой в страната достигна 5 766.

COVID-19 си е опасно заболяване. То е с 5-6% по-рисково от обикновения грип. Изследване показва, че хората, които са влезли в болница, заради инфекцията, умират заради инфекцията, не заради придружаващите си заболявания. Това се дължи на вътрешното съсирване на белите дробове и всички органи. Това заяви главният държавен инспектор и член на НОЩ д-р Ангел Кунчев пред bTV.

Той каза – на този етап не се очаква връщане на строгите мерки през есента, когато се очаква да има пик на заболеваемостта.

“Трудно ще се въведат. Виждаме, че обществото няма готовност да приеме твърди мерки наново. Бизнесът също ще пострада”, посочи д-р Кунчев.

Той бе категоричен – системата е изтощена, всички медицински служители работят на пълни обороти. Д-р Кунчев отбеляза като добър подход отпускането на допълнително финансово възнаграждение за медицинските лица.

Вирни се горе