250 години от написването на "История славянобългарска"

250 години от написването на "История славянобългарска"

На 19-ти юни – деня на Преподобний Пасий Хилендарски, се навършват 250 години от написването на “История славянобългарска”. “Смята се, че Паисий е много далечен от днешния ден, което не е вярно”, заявява проф. Надежда Драгова, която през месец април беше избрана за почетен председател на Националния организационен комитет за честването на 250-та годишнина от създаването на “История Славянобългарска”.

“История Славянобългарска” се преписва 117 години на ръка от книжовници, които коментират автора и влагат свои мисли от епохата си. Затова от Националния организационен комитет твърдят, че “История Славянобългарска” не е само зографски автограф, а е всички преписи в продължение на 117 години.

Делото на Паисий поставя основите на идеята за българската държавност, на Възраждането. Заради годишнината ще се издадат и редица книги, сборници със статии, ще се организират и ученически конкурси, свързани с Паисиевата история и млади хора ще преписват на ръка части от книгата. Всички чествания се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Вирни се горе