220 станаха случаите на коронавирус в страната

220 станаха случаите на коронавирус в страната

Още две положителни проби излизат от лаболаториите, които изследват за коронавирус у нас. Така общо броят заразени в България стават 220. Това съобщи шефът на Оперативния щаб Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг тази сутрин.

Двата нови случая са от Пловдив, на 35-годишен мъж и 60-годишна жена.

Първият заразен с коронавирус в Смолян не е заразил други хора. Това са резултатите от направените проби на лица контактували с Радослав, съобщиха от РЗИ Смолян. Към момента в състоянието на тримата заразени в област Смолян е добро.

В световен мащаб тензенцията е обезпокоителна – само за последното денонощие 100 000 са новите случаи в световен мащаб. Другото, което е тревожно – освободен от карантина круизен кораб след 18-тия ден е открит коронавирус. Затова е нужна френетична дезинфекция, подчерта Мутафчийски.

Италия вече доближава Китай по брой заразени. На въпрос за това с какво работят в Италия, Венцислав Мутафчийски заяви: С каквото намерят. Италия има нужда от 90 милиона предпазни маски, а на ден там се произвеждат не повече от 2 милиона маски.

Професор Тодор Кантарджиев поясни, че заболеваемостта от свински грип е по-голяма, но пък смъртността при коронавируса е по-голяма. Коронавирусът може да доведе до дихателна недостатъчност. Втората вълна на грип тип Б е преодоляна и грип у нас няма.

Вирни се горе