22 хил. младежи с шанс за работа през следващите 2 години

22 хил. младежи с шанс за работа през следващите 2 години

Споразумение за осигуряване на работа за млади хора подписаха в присъствието на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет работодателските организации, синдикатите и социалният министър Тотю Младенов.

Младенов изтъкна, че споразумението ще помогне най-малко 22 000 млади хора да бъдат назначени на работа следващите две години и че очаква рязко да намалее безработицата сред младежите. Той изтъкна добрите резултати от програмата за стажуване, благодарение на която са се включили 164 нови работодатели, които са заявили над 1500 нови работни места за стаж на млади хора.

Младенов съобщи, че през май безработните са намалели с 13 000 души и изтъкна, че от тях 3000 са млади хора.

Премиерът Борисов подчерта от своя страна, че зад програмите за стажуване и работа на младите хора стоят пари и очакват всеки, който е до 29 години и започне работа да получава заплата, осигуровки, обезщетения. Той изтъкна, че в Мадан са открити 750 нови работни места, че с инвестицията в Бургас на Лукойл ще се отворят около 3000 работни места и че се очаква разкриването там на много нови работни места с големите инвестиционни проекти с Катар.

„Помагайте с тези пари и възможности, които предлагаме!", призова той работодатели и синдикалисти да популяризират мерките и програмите на държавата за преодоляване на младежката безработица.

От Съюза на частните предприемачи „Възраждане" поискаха облекчаване на критериите за кандидатстване и процедурите за мониторинг и контрол за сектора на младите и средни предприятия.

По този повод премиерът Борисов припомни, че два пъти е намален броят на изискваните документи за програма „Конкурентоспособност", че е улеснен процесът и че стотици фирми се възползват, както и че средствата в тази програма са около 1 млрд. лв. Той призова малките и средни предприятия да кандидатстват. „Никак не е трудно. От 9:00 до 17:30 часа работи приемна, където подробно се обяснява", изтъкна Борисов и добави, че може да се кандидатства и по електронен път. „Добре дошли сте. Отивайте да ги вземете парите, насила никой не може да ги даде на малките и средни предприятия", добави премиерът.

Вирни се горе