2020 е годината на масовата подмяна на личните документи

 2020 е годината на масовата подмяна на личните документи

Масова подмяна на лични документи предстои през 2020 г., съобщава вестник „Нов живот“.

Според изчисленията на МВР през следващата година изтича валидността на 2 249 711 лични карти, шофьорски книжки и международни паспорти, като в тази връзка от министерството съветват да се подготвим предварително за издаването на нови.

От Дирекция „Български документи за самоличност“ напомнят, че гражданите могат да се възползват и от възможността преди изтичане на срока на валидност, да подават заявления за смяна на лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС. Така ще спестят време за извършването на административната услуга и ще избегнат по- голямото струпване на хора. Също така гражданите с електронен подпис могат да ползват и услугата издаване на лична карта и паспорт чрез електронна заявка.

От МВР напомнят още, че крайният срок за подаване на заявления за подновяване на лична карта е 30 дни след датата на изтичане на валидността на документа. Родители на дете, навършило 14 – годишна възраст, са задължени в 30 дневен срок от навършване на възрастта, да подадат заявление за издаване на лична карта. При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20 до 150 лева.

Вирни се горе