2.5 млн. българи работят в чужбина, 2.2 млн. в страната си

2.5 млн. българи работят в чужбина, 2.2 млн. в страната си

В България работещите са по-малко, отколкото българите, които си вадят хляба в чужбина: 2,5 млн. българи работят зад граница, докато наетите тук са 2,2 млн., пише в. “Стандарт”.

За да пресече тревожната тенденция, държавни емисари ще обикалят 13 града в 11 държави, където живеят най-много българи, в опит да привлекат сънародниците ни обратно у нас, казва шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов. Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане. Обиколката започва на 1 февруари от Мадрид. Следващите спирки са: Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул.

Кампанията се финансира с европейски средства по програма “Конкурентоспособност”. “Желанието ни е да ги убедим (българите в чужбина- б. ред.), след като придобият специалност и поработят в съответните държави, да не се колебаят да се върнат и да започнат някаква дейност – било то предприемаческа, било към клон на фирмата, в която до момента са работили, било при български инвеститор”, казва Младенов.

"Безспорно това, което привлича хората да търсят работа в чужбина – не само българите, защото това е глобален процес – е по-високото заплащане. Но има доста заможни българи, които не искат да се върнат в страната – заради законодателство, заради условия и пр. Факторите са комплексни. Затова и процесът по връщането на сънародниците ни е много сложен.

Смятаме да се опитаме да го изложим на база на лични примери. Българите са интелигентни и може добре да преценят възможностите, които им се дават в родината", казва още той.

Вирни се горе