18 лева ще плащаме за лична карта

18 лева ще плащаме за лична карта

семнадесет лева ще струват новите лични карти на българите. Увеличението с 80% ще бъде одобрено от правителството днес, пише “Труд”. Старите документи струваха 10 лева.

Поскъпването на личните карти е заради въвеждането на биометрични данни. Според МВР себестойността на пластиката дори щяла да е по-висока – около 25 лева, но разликата щяла да се компенсира от приходите от таксите за бързи и експресни поръчки.

Както и досега, изработката на документ за 3 дни ще е 2 пъти по-скъпа от обикновената поръчка с едномесечен срок. Нова лична карта в рамките на работния ден ще получаваме отново срещу петорна такса.

Досега българите трябваше да се снимат за паспорт за своя сметка, което допълнително им бъркаше в джоба с между 4 и 8 лева. Сега полицейските служители ще запечатват лицето им с дигитални фотоапарати и този разход ще отпадне.

Шофьорските книжки, които досега струваха 18 лв., ще бъдат издавани срещу 25 лева. За тях вече ще можем да подаваме документи не само в КАТ, но и в някои районни полицейски управления, определени със заповед на главния секретар на МВР.

Паспортите, с които пътуваме в държавите извън Евросъюза, ще струват 40 лв. вместо досегашните 30 лв. Освен дигитална снимка, при кандидатстването за документи гражданите ще дават за сканиране двата си показалеца.

Българите, които имат валидни лични документи от старите образци, няма да е необходимо да ги подменят. Личните им карти ще важат до датата на валидност, изписана върху тях.

Вирни се горе