148 години от гибелта на Апостола

 148 години от гибелта на Апостола

На този ден преди 148 години е обесен Апостола на свободата

Въпреки че историците спорят дали Апостола е убит от османската власт на 18-ти или 19-ти февруари, чествания има из цялата страна и на двете дати.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Още невръстен губи баща си и цялата отговорност за изхранването на семейството пада върху неговите плещи. След като приема монашеството в Сопотския манастир през 1858 година, вече е познат като дякон Игнатий.

През 1862 година Апостола се присъединява към Първата българска легия на Раковски в Белград. Именно там получава бойното си кръщение и приема името Левски.

Пет години по-късно Левски се отправя към Букурещ, където става знаменосец на четата на Панайот Хитов. Апостола с нетърпение очаквал началото на сръбско-турската война, защото това можело да предизвика бунтове и по българските земи.

Това обаче така и не се случило поради разпадането на Втората българска легия.

За разлика от повечето си съмишленици по онова време Левски не се отказва от идеята за национално освобождение. Той прави няколко обиколки на страната с цел да разбере в детайли настроенията на хората и да намери най-добрия начин да ги подтикне към бунт.

Апостола взел участие в създаването на БРЦК и отделял много време на Ловешкия централен комитет. След нападението на турската поща в старопланинския проход Арабаконак и задържането на редица българи, участвали в организацията, Левски се заема да им окаже помощ.

Дяконът решил първо да замине за Букурещ и да уведоми БРЦК за последните събития в страната. На път за Румъния обаче той е заловен в ханчето на с.Къкрина, Ловешко. Левски е изправен пред съда в София и на 18 февруари е обесен от османските власти.

Вирни се горе