140 000 българи в чужбина за празниците

140 000 българи в чужбина за празниците

“Тенденцията за Гергьовден е около 340 000 българи да пътуват в страната, а около 140 000 – да излязат в чужбина. Към момента първоначалните ни прогнози се потвърждават, всичко се развива нормално – в рамките на очакванията”, заяви пред агенция “Фокус” Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. “Независимо от сравнително по-лошото време, от което се оплаквахме в началото на периода, видяхме, че голяма част от хората – тези, които бяхме предвидили като обем, пътуват. Същото е и за пътуванията извън България”, коментира Драганов.

По думите му няма никаква изненада по отношение на основните числа, които са свързани с българите, излизащи в чужбина, включително и към съседна Гърция. “През миналата година, когато имахме същото съотношение на дните – дълъг уикенд с Великден, общо взето гръцката граница беше премината за целия период от 90 000 превозни средства и близо 290 000 пътници в тях. Към момента ние се движим в тези параметри – около 80 000 са превозните средства, които са преминали границата в двете посоки, като очакваме до края на периода – вторник, да достигнем числата, които са били миналата година”, уточни той.

По думите му около 85 000 от всички, които са преминали границата, са български туристи, които ще бъдат в Гърция. Това означава, че България ще подобри гръцката икономика със значителна сума. КАТ, ДАИ и АПИ ще осъществяват засилен контрол по пътищата около празниците. За почивните дни бе променено и движението по магистралите.

Вирни се горе