101 години от независимостта на България

101 години от независимостта на България

Днес отбелязваме 101 години от провъзгласяването на независимостта на Българската държава.

В 11.00 часа пред паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I” Столична община и Общонародно сдружение „Мати Болгария” организират Тържествено честване по случай 101-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

В 19.30 часа на площад „Цар Асен” във Велико Търново ще се проведе тържествена заря проверка по повод Денят на независимостта на България.

На 22 септември 1908 година с Манифест в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Велико Търново княз Фердинанд обявява третата Българска държава за независима.

Текстът на Документа гласи:

"По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна.

Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о' бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.

Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.

Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи (вериги – бел. съст.), с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.

Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!" 22 септемврий 1908 год. Фердинанд I

Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

Вирни се горе