10 ноември – 25 години от началото на прехода

10 ноември – 25 години от началото на прехода

На днешния 10 ноември се навършват 25 години от началото на българския преход. Така наричаме периода на политически промени и преустройството на държавната икономика от планова в пазарна

Преди четвърт век Тодор Живков, първият човек в държавата и партията в продължение на 35 години, беше освободен от поста генерален секретар на БКП.

Ден по-рано в Германия беше съборена Берлинската стена.

Промените в бившия комунистически блок започнаха още преди това – с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започна т.нар. „перестройка“.

Промените в крайна сметка доведоха до неконтролируемото рухване на старата система в целия Източен блок.

На 10 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка,

след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

Някои от членовете на Централния комитет (ЦК) на партията – като Милко Балев и Димитър Стоянов, не са информирани. Новината се разпростира и извън заседанието.

На пленума членовете на ЦК приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават

Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП.

Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет.

Народното събрание премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно – на 11-13 декември ЦК взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага

отмяна на чл. 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Народното събрание гласува отмяната на 15 януари 1990 г. През юни същата година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години тоталитарен режим.

Вирни се горе