10 000 казана за ракия работят незаконно у нас

10 000 казана за ракия работят незаконно у нас

Националната лозаро-винарска камара алармира, че 10 000 казана за ракия работят незаконно у нас. Продукцията им е с 20 млн. литра повече, отколкото е цялото легално производство в страната, което е в размер на 30 – 35 млн. литра. В страната има 70 хил. хектара лозя, от които реколтата е около 350 000 тона всяка година. От тях в легалното производство се преработват около 200 хил. тона, сочат официалните данни. Тези цифри почти не са се променяли през последните 10-15 години. При това положение между 150 и 170 хил. тона грозде се преработва нелегално коментира за в. „Монитор" проф. Пламен Моллов, председател на камарата. Общо около 50 млн. литра ракия у нас се върти нелегално.

За това огромно количество нелегално произведена ракия не се плаща акциз. Загуби за хазната се калкулират и от неиздължените ДДС и други данъци. Акцизът за литър ракия с 40 об. % алкохолно съдържание е 4,40 лева за литър. На практика над 200 млн. лева не влизат в бюджета. По данни на националната статистика консумацията на алкохол има 8% ръст за миналата година спрямо 2011 г. В същото време събраният акциз има едва 0,8% ръст, което неизбежно сочи, че се увеличава потреблението на нелицензиран алкохол.

Селските казани, които имат над 500 литра обща вместимост, на практика варят промишлени количества ракия. Затова би следвало да плащат акцизи и налози на държавата, както другите легални производители, предлагат от лозаро-винарската камара. За тях трябва да важат същите правила – да им се изисква същата отчетност и същите контролни уреди, както при останалите.

Вирни се горе