1 октомври - Международен ден на възрастните хора

1 октомври -  Международен ден на възрастните хора

1 октомври е Международният ден на възрастните хора. Датата е официално определена на 14 декември 1990 г. с решение на Общото събрание на ООН. На този ден отдаваме необходимото уважение към хората от третата възраст и на това, което те са направили за обществото ни.

Денят има за цел да повиши осведомеността относно проблемите, засягащи възрастните хора, а също така е ден, в който да оценим приноса им към обществото.

Населението в България масово застарява, раждаемостта намалява, а селата се обезлюдяват. По данни на „Евростат”, броят на възрастните хора у нас е над 5,0%.

Имайки предвид това, се изисква да се обърне по-голямо внимание на конкретните нужди и предизвикателства, пред които са изправени хората от третата възраст. Всяко човешко същество желае любов и обич, а по-възрастните хора не правят изключение. Голяма част от тези хора живеят в самота, бедност и болести. За един възрастен човек са от изключителна важност домашният уют и медицинската грижа. Но той има нужда и от добра дума, от любов, от нечия история, от искрена усмивка.

Възрастният човек е като детето – той вижда със сърцето си, усеща с душата си и се радва на малките неща. Пътят, който е изминал досега е нашият житейски урок. Неговата лична история е историята на нашето съзряване. На всички баби и дядовци ние трябва да отдадем необходимото уважение, любов и грижа.

Честит празник!

Вирни се горе