Стойките няма достъп до европейските фондове

   Стойките няма достъп до европейските фондове

Стойките е село от туристически тип и много губи от това, че община Смолян не е включена в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), като това е едно от сериозните притеснения на всички кметове на села в общината, съобщи за Infotourism.net кметският наместник на родопското село Георги Георгиев.

Георгиев обясни, че на работна среща в Пампорово с вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева, той като кмет на Стойките е поставил два въпроса – единият за проваления ЛОТ 27, който засяга Стойките изцяло, както и Смолян и Пампорово, а вторият въпрос е бил за отпадането на общината от Програмата за развитие на селските райони. „Тогава тя се ангажира на високо ниво да провери как стоят нещата и да отреагира по някакъв начин, но явно не се случва”, каза Георгиев и допълни, че всички кметове от потърпевшите села са подписали декларация и се надяват, управляващите да й обърнат внимание. „Не е нормално съседната ни община Девин, която е на 23 км от Стойките, както и Чепеларе и Смолян са на 23 км от Стойките, в Чепеларе и Девин да могат да кандидатстват по програми, развиват се, а ние, тъй като Смолянска община е голяма, да стоим обречени, без достъп до европейските фондове”, посочи кметът. Той подчерта, че Стойките е малко населено място, но е от туристически тип. Броят на местните жители е 260, но селото е голямо. „Има над 600 къщи, има над 350 апартамента с чужденци и българи, посещавано е целогодишно и не могат на нас да гледат на едно малко обикновено селце”, каза още Георги Георгиев.

От миналия ски сезон достъпът до модерния 6-местен ски лифт от Стойките до ТV-кулата на връх Снежанка вече е облекчен чрез въведеното еднопосочно движение в самото село. За съжаление шосето през селото до началната лифт станция изглежда сякаш е бомбардирано и само дебел сняг през новия сезон може да скрие огромните дупки по асфалта и по доверието към институциите. Но нали пък от друга страна на българския турист ще му е скучно без проблеми? Важното е да има хубав сняг и Пампорово по-скоро да възвърне старата си слава. Пък излезе и информация, че точно до лифта в Стойките сондаж на “Пампорово” АД е открил минерална вода на 1000 м надморска височина.

Вирни се горе