Стефанов ден е

Стефанов ден е

Денят на Св. Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово – 27 декември, и е последният празник в годината, за който хората казват, че “затваря кръга”. Култът към този светец е голям, почитта към него – също. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра. След Възнесението на Христос били избрани 7 души дякони (служители), които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан.

Обезпокоени от нарастването на броя на християните, членовете на синедриона (съвет на юдейските старейшини) влизат в спор със Св. Стефан, но не устояват на “духовната му сила и мъдрост”. Затова възбуждат народа срещу архидякона, като го обвиняват, че хули Бога и Моисеевия закон. Разярената тълпа го изкарва извън града и започва да го бие с камъни. Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето: “Господи, не им зачитай този грях!”. Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През V в. част от мощите му са открити чрез видение и поставени в Сионския храм в Йерусалим. Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава " венец". Единствената в света желязна черква, българската черква в Истанбул, носи името на първия християнски мъченик Св. Стефан.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

Вирни се горе